מהי סובייקטיביות ולמה כדאי תמיד לזכור אותה

 קרה לכם פעם שנפגעתם ממישהו וחשתם כלפיו כעס גדול וכעבור זמן מה התברר לכם שהוא בכלל לא התכוון לפגוע בכם, או אולי עמדתם בפני מצב שבו אחרים כעסו עליכם או נעלבו מכם מבלי שהתכוונתם כלל לפגוע בהם? זה קורה לנו כל הזמן, והשאלה היא מדוע זה קורה ואיך אנחנו יכולים להימנע ממקרים כאלה. התשובה: הכול בגלל הסובייקטיביות.

מהי אותה סובייקטיביות? אדגים על ידי מספר דוגמאות.

נניח שיורד גשם. יהיה מי שיאמר: "יו, איזה באסה", ואילו אחר יגיד: "איזה כיף". שניהם מסכימים שיורד גשם, אבל כל אחד רואה את המשמעות שלו אחרת.  

דוגמה אחרת: אישה חולפת ברחוב. אחד יכול להגיד שהיא יפה, ואילו השני יקבע שהיא מכוערת. עניין של טעם, אבל כולם מסכימים שזו אישה.

מכאן שסובייקטיביות היא פירוש אישי למצב מסוים.

אנחנו לא מסוגלים לקלוט את המציאות כולה – יש לנו חמישה חושים בלבד. המציאות גדולה יותר ממה שאנחנו בכלל יכולים לחוות, לראות ולתפוס. לכן כל אחד תופס את המציאות מזווית הראיה שלו.

כל תפיסה ופירוש של המציאות הם ניסיון סובייקטיבי.

 הגדרה של המציאות מביאה בחשבון תמיד רק חלק ממנה, ומכאן אפשר להסיק מסקנה תיאורטית שכל תפיסה של המציאות, מעצם היותה סובייקטיבית, היא גם מוטעית. כל מה שאנו רואים ומבינים זה שלנו, ומן הראוי להתייחס באותה מידה של כבוד לצורה שאחרים תופסים ומבינים את העובדות.

מה שמוסכם על כולם הוא ההיגיון הכללי. אלו הן העובדות האובייקטיביות. מה שאנו מבינים באופן סובייקטיבי הוא ההיגיון הפרטי.

ההיגיון הפרטי של האדם מורכב מ א.פ.ר.ת = אירוע, פירוש, רגש, תגובה.

אירוע – זו ההתרחשות במציאות

פירוש – אלה המחשבות, הפירושים שאנחנו נותנים לאירוע

רגש – אלה הרגשות הנוצרים כתוצאה מהפירוש שנתנו לאירוע

תגובה – התגובה הנוצרת כתוצאה מהרגשות

מכאן שהמחשבות קודמות לרגשות, ועליהן אנחנו יכולים לשלוט ובכך לייצר רגשות חיוביים ותגובות בונות. אם נצליח לשנות את הפירוש לאירועים אותם אנו חווים כאירועים שליליים, נוכל לייצר תגובות הולמות וחיוביות לנו ולסביבה.

איך יכול השינוי בפירוש לעזור לנו בהתמודדות עם כעס?

אם לדוגמה מישהו חותך אותי בכביש, במקום לכעוס ולהתעצבן ולחשוב שהוא מעצבן, אני יכול לשנות את הפירוש ולחשוב שהוא מסיע יולדת באוטו…

אין אדם שיודע יותר או פחות, אין צודק יותר או פחות. כל אחד צודק מנקודת המבט שלו, וזהו הבסיס לשוויון. התפיסה הסובייקטיבית נותנת תוקף לרעיון של כבוד הדדי, ולהכרה בשוני בין בני האדם.

אם נזכור ונהיה מודעים לעובדה שיכולים להיות פירושים שונים לאותה סיטואציה, נברר תמיד באמצעות שאלות לפני שאנחנו מניחים הנחות, וכך נמנע כעסים, מחלוקות וריבים מיותרים.

 

פוסטים אחרונים